Potsdammer Platz og Kurfürstendam

 

Sony Centeret ved Potsdammer Platz                      resterne af det mondæne Hotel Esplanade
Sony Centeret ved Potsdammer Platz er et imponerende bygningsværk. Kontrakten om byggeriet blev underskrevet af Sony og byens myndigheder i 1991, og centeret blev indviet under stor festivitas i 2000.
Potsdammer Platz var i 1920'erne kendt som et pulserende og glamurøst center i Berlin. Det hele blev lagt i ruiner af allierede bombeangreb i 1945, og området lå i koldkrigsårene indtil murens fald i 1989 hen som braklagt land. I 1990, inden de store byggeplaner blev besluttet, var området skueplads for opførelsen af Roger Waters' version af The Wall (Pink Floyd), en gigantisk koncert med mange verdensnavne, som samlede over 200.000 tilskuere fra hele verden. I dag er pladsen igen et center for forlystelser, forretninger, kontorer og restauranter med mere end 8 mio. besøg-ende årligt. Vi spiste vores klap-sammen-madder på bænken ved springvandet...
Efter de allieredes bombardementer stod resterne af det mondæne Hotel Esplanade med restauranten Kaisersaal tilbage (midt i billedet) - og var fredet. Disse murrester skulle indgå som del af byggeriet af Sony Center. Problemet var, at de faktisk stod i vejen for en nybygning, men det løste man ved at sætte ruinen på hjul og flytte det 20- 30 meter - ganske enkelt. En god idé, for nu kan nutidens turister og andet godtfolk kigge ind bag den opsatte glasbekyttelse og se facader og interiør anno 1930'erne. Restauranten bruges i dag mest som selskabsrestaurant

 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche The Story of Berlin
Intet besøg i Berlin uden at strolle op og ned ad Kurfürstendam, denne boulevard, der var det egentlige centrum i Vestberlin idtil 19889. Boulevarden starter ved  Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche tæt ved Zoologischer Garten. Det gamle udbombede kirketårn står som et flot monument og mindemærke for de lidelser berlinerne led under de allieredes bombardementer. Jeg var tidligere på året i Berlin i anden sanmmehæng og gik ind i kirken for at nyde freden, der normalt er i katadraler og lokale kirker. Men her var ingen fred! For mange turister, især danske med urolige børn, bragte så meget ufred med ind, at jeg straks besluttede at forlade de i øvrigt flotte kirkerum. Denne gang gik vi slet ikke derind. Længere ud ad Kurfürstendam fandt vi The Story of Berlin, et museum, der beskriver Berlins historie fra oldtiden til i dag. I Hallen var opstillet en Trabant - i folkemunde kalder Trabi - den stod der med lydeffekter og altig. Og så blev man ellers ledt gennem baggårde (kulisser), op ad trapper, op til en flot udtilling, der pædagogisk er bygget så godt op, at man selv kan fastlægge, hvor meget man vil gå i dybden med det meget stof, det er dog næppe overkommeligt at nå det hele på blot et enkelt besøg.. Elegangt udstilling.
 

 

atombombesikkert beskyttelsesrum De nordiske ambassader har bygget et flot kompleks
Det viste sig, at i kælderlokalerne under bygnigskomplekset lå foruden en p-kælder også et atombombesikkert beskyttel-sesrum. Vi fik en rundvisning - en ikke særlig behagelig oplevelse, men det var vist meningen.
Da bygningkompleksernes (storcenter) skulle bygges var p-pladserne med i planerne til at dække hele kælderområdet. Men områdets beboere protesterede: De ville have en atombombesikkert beskyttelsesrum med plads til mindst 3.500 personer. Det fik de - selv om den kolde krig på dette tidspunkt var under opblødning (1980'erne). Under besøget i beskyttelsesrummet gyste vi. 3.500 personer med hver en briks (hylde) på 160 cm og uden madras, 2 toilet- og badeafdelinger med 12 toiletter og brusere i hver, 2 små førstehjælpskontorer og maddepoter til ca 14 dage. Sagde nogen klaustrofobi? Og hvor store var chancerne for at overleve, når rationerne var sluppet op? Men de lokale var vist tilfredse...

 
Som afslutning på én af dagene vandrede vi ud til det diplomatiske kvarter i Berlin. De nordiske ambassader har bygget et flot kompleks i fællesskab, dog med den enkelte ambassade i en national stil, men bundet sammen med et alternativt tænkt fællesfacade uden om.
Her er i vi Fællesrummet, hvor man kan nyde lidt let fra cafeteriet og se på udstillingern af nordiske kunstnere - denne dag porcelain fra Royal Copenhagen og forskelligt flot glaskunst fra Sverige. Der var langt at gå i snusket vejr, så en kop kaffe gjorde godt.
Berlin billeder 7  Berlin billeder 9
Go to top