Frauenkirche

 

Kirkerummet med dens mange loger Vi oplevede den smukkeste udsigt og i klart vejr

Et besøg i Frauenkirche starter med en elevatortur (men ikke retur!) et stykke op i kirken. Resten af vejen sker til fods rundt langs ydervæggen, og målet er at nå op i kuplen, hvorfra der er en flot udsigt over Elb-dalen og Dresden. På vejen op (og ned) kan man ind imellem kigge ind i kirkerummet med dens mange loger. I vore kirker sidder vi næsten altid på 'gulvet', men når kirken er opadstræbende, må man sidde i loger.

              

Vore anstrengelser op ad gangen og trapperne bar frugt. Vi oplevede den smukkeste udsigt og i klart vejr. Man fornemmer tydeligt Elbens blødt snoede vej gennem de grønne enge i land-skabet. Og byens smukke - og grimme huse.
De sidstnævnte er typisk de store bastante 'kasser' af beton og glas, socialisterne nåede at bygge. F.eks. Palast der Republik, som ligger på den anden side af den store plads foran kirken. Byggeaktiviteterne i Dresden er stadig store, og man ønsker stadig at genopbygge, som det hele så ud inden februar 1945.

     
 Meget guld og marmor   allierede bombeangreb mindesmærke
Alteret minder meget om Vor Frelsers Kirkes i København; Meget guld og marmor. Lys.
Ellers var kirkerummet præget af turisterne. Guiderne forsøgte at tale med dæmpet stemme, men turisterne viser ikke samme hensyn, når de stiller spørgsmål eller kommenterer indbyrdes. Kun da en dame læste lidt tekst og fortalte om mindesmærkerne i krypten. Der var ikke rigtigt fred i kirkerummet.
 

Indbyggerne i Dresden hørte længe om de kraftige allierede bombeangreb mod de store tyske byer, men hidtil var Dresden sluppet. Indbyggerne regnede med, at det skyldes byens skønhed, at de smukke historiske huse skulle skånes. Men det var en illusion. Chefen for RAFs bombersquadron, Athur Harris, besluttede, at Dresden også skulle bombes, selv om enhver kunne se, at krigen var nær sin afslutning. Den 13. - 15. februar blev byen bombet med bølger af tusindtallige bombefly. Og Alte Stadt blev heller ikke skånet. Den blev også nærmest jævnet med jorden. Det skønnes, at i alt op mod 40.000 civile døde. En større gruppe personer søgte ly for bomberegnen i kirkens krypt. Imidlertid opstod der brand i kuplen. Da man frygtede, at kuplen ikke kunne holde, valgte man efter en dags tid på trods af bomberegnen at evakuere personerne. Kort efter styrtede kuplen sammen og ødelagde krypten, men ingen kom noget til her.
 Her i krypten under kirken har man indrettet et minderum for de dræbte, et simpelt mindesmærke med lys foroven og mørke fornede. Hernede i krypten hvilede freden.

     
 Berlin billeder 10    Berlin billeder 12
Go to top