I december 2021 kunne Hadsten Idræts- og Kulturhus Sløjfen (i daglig tale: Sløjfen) fejre sin 20-års fødselsdag. Der blev nu ikke megen festivitas ud af den fejring, fordi langt det meste af samfundet var lukket ned på grund af corona-pandemien. Sløjfen rummer byens bibliotek, en større multisal, café og mødefaciliteter. I flere år har biblioteket i julemåneden lejet Vinterbanen, et af Modelbane Europas mobile anlæg i skala 1:87. Som en gave i anledning af den runde fødselsdag besluttede modelbanens bestyrelse at bygge en model af Sløjfen og placere den på toppen af bjerget på Vinterbanen. Det blev min opgave at bygge selve huset, mens min gode kollega fra tiden på Tungelundskolen, Carsten Sejersen, skulle producere inventar til biblioteket og caféen i huset, og modelbanens landskabsgeni, Henning Christensen, skulle stå for at integrere modellen i anlægget rent landskabsmæssigt.

 

Sløjfen blev med statsstøtte bygget  i 2001 der, hvor Hadsten Andels Svineslagteri lå indtil 1991. Umiddelbart foran huset strømmer Lilleåen, og man skal over en bro for at komme fra parkeringspladsen hen til hovedindgangen. Her ses facaden med caféen i stueetagen og biblioteket på første sal. Det flade tag er dækket med rigtige levende planter.

 Slojfen virkelighed udefra

 

Sløjfen rummer byens bibliotek, en større multisal, café og mødefaciliteter. Multisalen hedder Lilleåsalen, der med sine 350 kvadratmeter og 10 meter til loftet kan bruges til større arrangementer. Billedet viser forhallen med trapper og ramper, der forbinder stueetagen med 1. sal. Ved hjælp af en stor skydedør til venstre kan salen åbnes ind mod Lilleåsalen og tilskuertallet dermed øges med 150 personer siddende på trappen. I stueetagen til højre anes glasvæggen ind til caféen og oven over ind til biblioteket. Da huset har mange glasfacader, skal trapper og ramper, samt inventar i caféen og biblioteket være synlige i modellen. Der skal selvfølgelig installeres lys. Jeg begynder allerede at svede...

 

 Slojfen virkelighed ramper og trapper

 

Researcharbejdet går i gang. Adskillige gange besøger jeg Sløjfen og fotograferer huset fra alle mulige vinkler og afstande. En af gangene får jeg hjælp til at kravle ud på taget, der som nævnt er beplantet, for at få billeder af ovenlysvinduerne. Heldigvis behøver jeg ikke bruge en masse tid på at lave arbejdstegninger. En henvendelse på biblioteket fører til, at Favrskov Kommune sender mig de vigtigste tekniske tegninger af facader og etageplaner. Jeg starter med at granske tegningen over stueetagen, hvilket vel er ret naturligt, da de fleste bygherrer bygger den nederste etage først...

Facaderne til venstre og foroven på tegningen er af glas. Caféen udgør området i øverste halvdel. Den mærlige mørke dims i midten er et betonfundament, der bærer forhallens siddetrapper og ramper. Nederst ses Lilleåsalen og til højre kontorer.

 Grundplanstegning

 

Jeg har valgt at bygge i et andet materiale end de tidligere modeller. Der er ingen mursten i denne bygning, og derfor er murstensbyggeplader slet ikke aktuelle. Valget falder på skumpap. Dette materiale, som består af to kartonlag med skummateriale imellem, kan man nemt skære i med en hobbykniv, blot skal man sikre sig, at kniven holdes lodret, når man skærer - ellers få man jo en skrå vinkel. Jeg køber skumpap i 2 mm tykkelse og plastfolie til de store vinduesflader hos Archi Tegn i Aarhus.

Jeg bruger grå maskinpap til grundpladen. Så kan jeg bruge almindelig trælim til at lime det meste sammen.

 skumpaphvid t