I december 2021 kunne Hadsten Idræts- og Kulturhus Sløjfen (i daglig tale: Sløjfen) fejre sin 20-års fødselsdag. Der blev nu ikke megen festivitas ud af den fejring, fordi langt det meste af samfundet var lukket ned på grund af corona-pandemien. Sløjfen rummer byens bibliotek, en større multisal, café og mødefaciliteter. I flere år har biblioteket i julemåneden lejet Vinterbanen, et af Modelbane Europas mobile anlæg i skala 1:87. Som en gave i anledning af den runde fødselsdag besluttede modelbanens bestyrelse at bygge en model af Sløjfen og placere den på toppen af bjerget på Vinterbanen. Det blev min opgave at bygge selve huset, mens min gode kollega fra tiden på Tungelundskolen, Carsten Sejersen, skulle producere inventar til biblioteket og caféen i huset, og modelbanens landskabsgeni, Henning Christensen, skulle stå for at integrere modellen i anlægget rent landskabsmæssigt.

 

Sløjfen blev med statsstøtte bygget  i 2001 der, hvor Hadsten Andels Svineslagteri lå indtil 1991. Umiddelbart foran huset strømmer Lilleåen, og man skal over en bro for at komme fra parkeringspladsen hen til hovedindgangen. Her ses facaden med caféen i stueetagen og biblioteket på første sal. Det flade tag er dækket med rigtige levende planter.

 Slojfen virkelighed udefra

 

Sløjfen rummer byens bibliotek, en større multisal, café og mødefaciliteter. Multisalen hedder Lilleåsalen, der med sine 350 kvadratmeter og 10 meter til loftet kan bruges til større arrangementer. Billedet viser forhallen med trapper og ramper, der forbinder stueetagen med 1. sal. Ved hjælp af en stor skydedør til venstre kan salen åbnes ind mod Lilleåsalen og tilskuertallet dermed øges med 150 personer siddende på trappen. I stueetagen til højre anes glasvæggen ind til caféen og oven over ind til biblioteket. Da huset har mange glasfacader, skal trapper og ramper, samt inventar i caféen og biblioteket være synlige i modellen. Der skal selvfølgelig installeres lys. Jeg begynder allerede at svede...

 

 Slojfen virkelighed ramper og trapper

 

Researcharbejdet går i gang. Adskillige gange besøger jeg Sløjfen og fotograferer huset fra alle mulige vinkler og afstande. En af gangene får jeg hjælp til at kravle ud på taget, der som nævnt er beplantet, for at få billeder af ovenlysvinduerne. Heldigvis behøver jeg ikke bruge en masse tid på at lave arbejdstegninger. En henvendelse på biblioteket fører til, at Favrskov Kommune sender mig de vigtigste tekniske tegninger af facader og etageplaner. Jeg starter med at granske tegningen over stueetagen, hvilket vel er ret naturligt, da de fleste bygherrer bygger den nederste etage først...

Facaderne til venstre og foroven på tegningen er af glas. Caféen udgør området i øverste halvdel. Den mærlige mørke dims i midten er et betonfundament, der bærer forhallens siddetrapper og ramper. Nederst ses Lilleåsalen og til højre kontorer.

 Grundplanstegning

 

Jeg har valgt at bygge i et andet materiale end de tidligere modeller. Der er ingen mursten i denne bygning, og derfor er murstensbyggeplader slet ikke aktuelle. Valget falder på skumpap. Dette materiale, som består af to kartonlag med skummateriale imellem, kan man nemt skære i med en hobbykniv, blot skal man sikre sig, at kniven holdes lodret, når man skærer - ellers få man jo en skrå vinkel. Jeg køber skumpap i 2 mm tykkelse og plastfolie til de store vinduesflader hos Archi Tegn i Aarhus.

Jeg bruger grå maskinpap til grundpladen. Så kan jeg bruge almindelig trælim til at lime det meste sammen.

 skumpaphvid t

 

Grundplanen tegnes op på bundpladen og males med en farve, der tilnærmer sig farven på parketgulvet i huset. Det viser sig nødvendigt at male undersiden af pappet også for at modvirke de bøjninger malingen forårsager på pappet. Herefter kan jeg begynde at rejse søjler og vægge. Søjlerne skæres i rette længde af Evergreen-stænger 3,2x3,2 mm. Det er vigtigt at savsporet er vinkelret på længderetningen for at undgå, at søjlerne hælder til den ene eller anden side. Væggene skæres ud i 2 mm skumpap og limes på bundpladen.

De store glasfacader skæres ud i plastfolie. Der skal skabes en illusion af, at glasfacaderne er sammensat af mange ruder samlet med aluminiumsrammer. Evergreen-strips 0,25 mm males med sølvbronze, skæres i rette længder og limes meget påpasseligt på plastikfolievinduerne. Folien er ikke af polystyren, og jeg kan derfor ikke bruge den sædvanlige plastiklim, men må ty til superlim. Tungen skal holdes lige i munden, for det er ikke muligt at rette selv den mindste skæve placering af stripsene, da limen er særdeles hurtigtørrende. Hovedindgangen er et lille glasbur med automatiske døre og bygges for sig. Med alle glasdelene forberedt limes de fast på de bærende søjler. Det hele bølger lidt, men de kan strammes op i en senere fase. De vandrette strips øverst på søjlerne er foreløbige og er sat på for at støtte de inderste bærende søjler, men fjernes senere. Det sorte aflukke var oprindeligt bygget for at skabe en hyggelig internetcafé. På modellen vil den fungere som et skjul for indføringen af ledninger til LED-lys.

Ydervæggen mod øst (øverst i billedet) beklædes indvendigt med sort karton for at skabe det rigtige indtryk ved døre og porte udefra.

 slojfen byggefase7

 

Dette er den vestvendte facade på virkelighedens Sløjfen. Til højre ses den store port ind til Lilleåsalen og længere til venstre den udvendige trappe op til biblioteket - formentlig tænkt som en brandtrappe, idet den er lavet af galvanisret stål.

Industriporten er lavet af glasfibermateriale med et grønligt skær. Glaspartiet umiddelbart til venstre for porten er materet glas. Frisen over porten er ligeledes af glasfiber.

Taget er af beton. Hullet til højre er - et hul. Bare et hul.

 Eget billede NO facade1

 

På modellen sliber jeg både porten og glaspartiet til ventre herfor med fint sandpapir, indtil den rette matte overflade kommer frem. Bagsiden af porten males med en mørkegrøn farve. Alurammerne simuleres atter med sølvfarvede strips.

 slojfen byggefase8