Først lidt historie:

La Toulonnaise, fransk marineskonnert, som var i tjeneste fra 1823 til 1843. Skibet var bestykket med 8 stk. 18 punds kanoner. Skonnerterne gjorde først tjeneste langs de amerikanske kyster og blev senere almindelige i Europa. Det var franskmændene, der døbte skonnerterne goélette, som også blev adopteret af spaniolerne og italienerne. Goélette er navnet på de mindste medlemmer af flådefartøjer i det Nedre Bretagne. La Toulonnaise blev søsat i Toulon den 13. august 1823 og deltog i den spanske krig under kommando af kaptajn Joursin. Den var udstationeret i Barcelona og senere i Cádiz, hvor den tog del i bombardementet af havnen. I 1832 blev de første reparationer udført i Brest, og senere i 1836 blev den repareret i Fort Royal (Martinique). Den 18. oktober 1843 blev det i en særlig kommission nedsat i Brest besluttet at fjerne La Toulonnaise fra flådens lister, idet udgifterne til nødvendige reparationer nåede den skæbnesvangre grænse på 18/24 af, hvad en nybygning ville koste.

Den spanske krig

Under Napoleonskrigene var det meste af Spanien under Napoleons kontrol, mens Cádiz beskyttet af den engelske flåde blev sæde for den spanske nationalregering. Den liberale grundlov af 1812 blev udråbt her. Efter at kong Ferdinand 7. havde genvundet magten, fornægtede han grundloven og genoprettede enevælden. I 1820 gjorde Cádiz oprør, og under den følgende borgerkrig blev kongen fanget og fængslet i byen. Med de europæiske regeringers velsignelse trådte en fransk hær ind og knuste oprøret i 1823, og kongen fortsatte som regent til sin død i 1833.

 la toulonnaiseweb

Byggeprocessen

Jeg fik mit samlesæt fra Artesania Latina i gave på min 41-års fødselsdag af min kone. Æsken indeholdt alt, hvad jeg skulle bruge af materialer - udstansede elementer til kølen, tynde lister til skroget, runde ditto til masterne, små færdige taljeblokke, metervis tråd til rigningen, lærredsstof til sejl, støbte kanoner mm. Samt - selvfølgelig - en udførlig samlevejledning på 4 sprog. Jeg gik i gang i løbet af nogle få dage. Jeg fik hurtigt den erfaring, at arbejdet krævede meget bordplads, og at det var noget bøvlet at skulle rydde op på spisebordet, hver gang vi skulle spise. Det lettede lidt, da jeg fik rådighed over et campingbord stillet op i stuen. Siden fik jeg mit eget lille herreværelse med hobbybord. 

La Toulonnaise blev ikke bygget på én dag. Ej heller på to. Det var en meget omfattende byggeproces. Derfor blev det et til-og-fra arbejde med byggeperioder på 2-3 uger afløst af pauseperioder af længere varighed. I alt kom byggearbejdet til at vare 22 år. Undervejs skete flere uheld - lærredsstoffet til sejlene blev smidt ud ved en fejltagelse, en af daviderne knækkede, og mastetoppene knækkede, da den halvfærdige model blæste på gulvet ved et åbent vindue. Et par gange kontaktede jeg producenten Artesenia Latina i Spanien og fik tilsendt reservedele uden beregning. Flot service! Skibets joller var ikke en del af samlesættet, så dem måtte jeg fremskaffe.

Redskaber, som jeg brugte:

Hobbykniv, skalpel, løvsav, listesav, pincetter, synåle, saks, trælim, hurtigttørrende superlim, hobbybor, bidetang, file, sandpapir.

 

I begyndelsen var jeg desværre ikke klar over, at jeg efter flere års byggeri skulle få lyst til at beskrive processen på en hjemmeside. Jeg har kun enkelte fotos fra dengang. Derfor har jeg valgt at snyde lidt. Jeg fandt en nyere billedmanual på nettet (www.mojehobby.pl) og har kopieret en smule derfra for at kunne anskueliggøre processen. Dette forklarer også den dårlige billedkvalitet.

Samlesættet indeholder to plastikæsker med små dele. Denne æske indeholder bl.a. tråd i forskellige farver og tykkelser til rigningen, messinghængsler, ankre, kanoner, ankerkæder, taljeblokke og små messigsøm. Som det nok kan fornemmes, er en pincet uundværlig.

 aeske1.jpg

 

Som hjælp til byggeriet er der i æsken vedlagt flere detaljerede oversigtstegninger i fuld modelstørrelse af La Toulonnaise (skala 1:1). Her er alle detaljer nummererede, så det er nemmere at overskue, hvor de enkelte dele skal placeres.

Bagefter kan tegningerne bruges som plakater, hvis man skulle få lyst.

 la_toulonnaise_tegning_web.jpg